Ruşeym nedir?
Ruşeym, kelime olarak “Buğday Özü” anlamına gelmektedir. Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir. Buğday tanesinin embriyosu olan ve %2-3’ünü oluşturan ruşeym, tanenin enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Ruşeym her bir ton buğdayın işlenmesinden bir kilogram elde edilen az bulunan önemli bir maddedir. Ruşeym buğday unundan daha yüksek oranda protein, yağ, şeker, lif, vitamin ve mineral maddeler içermektedir.
Doymamış yağ asitlerince zengin bir bileşime sahiptir. Dengeli diyetin ayrılmaz bir parçası olan ve sağlığa oldukça yararlı olduğu kabul edilen, antioksidan aktiviteye sahip vitaminler ruşeymin yapısında önemli miktarda bulunmaktadır.
Mineral maddeler açısından zengin olan ruşeym yüksek oranda kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor, potasyum ve bakır içermektedir.
B gurubu vitaminler, diyet lifi ve mineraller açısından zengin bir kaynak olmakla beraber yapısında bulunan proteinlerin önemli bir kısmı esansiyel amino asitlerden oluşmaktadır.
Buğday ruşeyminin içerdiği proteinlerin biyolojik değeri hayvansal proteinlere eşit değere sahiptir. Enerji ve besin maddelerince zengin bir kaynak olmasının yanı sıra tat ve lezzetinin de güzel oluşu nedeniyle gıda maddelerinin protein ve vitaminlerce zenginleştirilmesinde kullanılır.
Ekmek, bisküvi, kek gibi fırıncılık ürünleri, fermente gıdalar, diyet ürünleri gibi birçok ürünün besleyici değerini yükseltmek için kullanılmakta ve bu ürünlerin yararlılığını artırmaktadır. Mayalama işleminden geçirildiğinde, sağlıklı her kişi istediği miktarda tüketebilir. Mayalanan ürünler fermente edildiğinden minerallerin faydası artar ve bağışıklığı güçlendirir.
Bebekler için 8. Aydan sonra günde 1 çay kaşığını geçmemek üzere kullanılabilir.
Etiketler: ruşeym nedir
Eylül 21, 2021
Listeye dön